Dry Needling

Niet hetzelfde als acupunctuur

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie, als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van spierklachten. Het behoort tot de reguliere behandeling van de fysiotherapie. Dry Needling is in 2007 door het KNGF opgenomen in het “Domein van de Fysiotherapie”.

Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

De fysiotherapeut bepaalt na een intake of Dry Needling kan bijdragen totr het verminderen van uw klachten en het beantwoorden van uw hulpvraag.

Wat doet Dry Needling


Dry Needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken tot het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Wat wij doen

Bij welke klachten?

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling (reffered Pain)
  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid in gewrichten
  • Pijn ontwijkend gedrag
  • Verminderde kracht bij aanspannen van betrokken spier(en)
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn en duizeligheid
Maak direct een afspraak